Bitlis’in en büyük camisi, Doğu bölgesinde yer alan Bitlis’in önemli unsurlarından biridir. Osmanlı döneminden bu yana önemli illerden ve kültürel çeşitliliği fazla olan Bitlis en büyük camileri ile de merak konusudur. Kültür gezilerinde inanç turizmine yönelmek isteyenler için Bitlis’in en büyük camisi!

Bitlis’in En Büyük Camisi ve Özellikleri!

Doğu bölgesinde yer alan Bitlis gerek ilçelerinde yer alan sahil ile gerekse doğal güzellikleriyle birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Osmanlı döneminde de önemli illerden kabul edilen Bitlis, bu dönemin birçok eserini bünyesinde barındırmaktadır. En büyük Bitlis camii listesi ve kültür özellikleri şu şekildedir:

1 – Bitlis’in En Büyük Camisi: İbadullah Cami

Bitlisin En Buyuk Camisi Hangisi (3)

2001 tarihinde temeli atılan İbadullah Camii Bitlis’in en büyük camisi olmaktadır. Sabancı, Sultanahmet, Selimiye ve Süleymaniye Camiden sonra Türkiye’deki en büyük camilerden biri olmaktadır. Camii 8 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahiptir. 10 bin metrekare inşaat alanına sahip olan İbadullah Camii’nin irili ufaklı 36 kubbesi bulunmaktadır.

2 – Bitlis Ulu Camii Tarihi

Bitlis’in en büyük camisi listesindeki Ulu Camii, Bitlis Ulu Camii hangi devlete aittir sorusunu da beraberinde getirmektedir. Bitlis şehir merkezinde yer alan Ulu Camii’nin hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Kitabedeki bilgiye göre M.1150 yılında Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından onarıldığı biliniyor. Camii minaresi Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır.

3 – Gökmeydan Camii

Bitlisin En Buyuk Camisi Hangisi (2)

Bitlis Gökmeydan semtinde bulunan caminin sivri kemerli anıtsal kapıları bulunmaktadır. Kıbleye bakan dış yüzeyinde mimari süslemelerle birlikte minaresinde de işçilikler görülmektedir. Minare süslemesinde ise geometrik motif, minik rozet ve kaval silme tercih edilerek camiye hoş atmosfer katılmıştır.

4 – Ahlat Camileri: İskender Paşa Camii

Bitlis’in en büyük camisi dışında Bitlis’in bir ilçesi olan Ahlat’taki camiler de merak edilmektedir. İskender Paşa Camii, İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Büyük ihtimalle Mimar Sinan’a yaptırılmış olan bu camii, Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edilse de Kanuni Döneminde genişletilerek onarılmıştır.

Bitlis’te Kaç Camii Var?

Diyanet İşleri Bakanlığı’nın geçmiş senelerde yayınladığı verilere göre Bitlis’te 673 camii bulunmaktadır. Bu sayı Bitlis halkının inanç kültürüne verdiği önemi gözler önüne sermektedir.

Bitlis Gezilecek Yerler

Bitlisin En Buyuk Camisi Hangisi (1)

Bitlis’te birçok tarihi ve kültürel alan yer almaktadır. Keyifli bir gezi için Bitlis’te gezilecek yerler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Tatvan Kalesi
  • Bitlis Ulu Camii
  • Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı
  • Tatvan Sahili
  • Emir Bayındır Kümbeti