Çankırı’nın en büyük camisi, Çankırı’nın özelliklerinden dolayı merak edilmektedir. Kaya tuzu mağaralarıyla bilinen Çankırı birçok büyük camii ve önemli yapılara da ev sahipliği yapmaktadır. Çankırı’ya yolunuz düşerse ziyaret etmeniz gereken Çankırı en büyük camileri!

Çankırı Tarihi Camileri ve Çankırı’nın En Büyük Camisi

Camiler yalnızca ibadetlerin yerine getirildiği yerler değildir. Aynı zamanda büyük camiler bir şehrin önemli simgeleri içerisinde yer alan ve birçok kişinin ziyaret ettiği alanlardır. Çankırı’nın en büyük camisi denildiğinde sıkça merak edilen kıymetli yapılardan bazısı şunlardır:

Çankırı Büyük Camii Tarihçesi

Çankırı Sultan Süleyman Camii olarak da bilinen bir camidir. Çankırı’nın en büyük camisi olan bu camii Mimar Sinan dönemi eserlerindendir. Kanuni Sultan Süleyman emri ile Sadık Kalfa tarafından yaptırılan caminin inşasına 1552 yılında başlamış 1558 yılında sona ermiştir. Camii yapımının uzun sürme nedeni bilinmemektedir.

Kare plana sahip caminin büyük bir kubbesi ve bu kubbenin dört tarafında yarım kubbeler yer almaktadır. Duvarlarında ve camii minaresinde kesme taş kullanılsa da kubbenin üstlerinde kurşun kaplama yer almaktadır. Camii içi rokoko yansımalarını içerirken bu aralar hat örnekleriyle süslenmiştir.

Cankirinin En Buyuk Camisi Hangisi (3)

Dumanlı Beldesi Camii

Kurşunlu’daki beldede yer alan Dumanlı Camii’nin bir kısmında bilgiye göre camii 18. Yüzyılda Şaban Ağa tarafından yaptırılmıştır. Caminin batı cephesindeki kitabede ise 1897 yılında Sultan Abdülmecit adına Çerkes Kadısı Tosyalızade Ali Vefa tarafından onarımı yaptırıldığı bilinmektedir. Caminin bir cephesinde yer alan madalyon içerisinde Sultan Abdülmecit’in tuğrası yer almaktadır.

Cankirinin En Buyuk Camisi Hangisi (2)

Çankırı Gezilecek Yerler

Turistik ve doğal park açısından birçok alanı içinde barındıran Çankırı’da gezilecek yerler ziyaretçilerini beklemektedir. Çankırı’da gezilmesi ve görülmesi gereken birkaç yer sizler için şu şekildedir:

  • Tuz Mağarası
  • Tarihi Çamaşırhane Müzesi
  • Kadınçayırı Tabiat Parkı