Yaşam

Çocukluğunuzda Duygusal İhmal ile Büyüdüğünüzün 15 Kanıtı!

Duygusal ihmal hayatın her anında karşılaşabildiğimiz bir durumdur. İnsan üzerinde etkisi büyük olan duygusal ihmali çocukluğunuzda yaşamış olabilirsiniz…

Abone Ol

Çocuklukta yaşanan, maruz kalınan bazı davranışlar sonrasında psikolojik sorun olarak ortaya çıkabilir. Yetişkinlikte meydana gelen psikolojik rahatsızlıkların birçoğu çocukluk yaşantılarına dayanmaktadır.

Duygusal İhmalle Büyüyen Yetişkinlerin 15 Ortak Özelliği

Duygusal ihmal de psikolojik etkileri olan bir durumdur. Bakım veren kişilerin bebeğe/çocuğa yeterli duygusal desteği vermemesi olarak özetlenebilir. Tahmin edeceğiniz üzere duygusal ihmal ve istismar bazı problemleri beraberinde getirir…

1 – Kardeşinize Bakıcılık (Anne-Babalık) Yaptınız

İlk bakışta normal gibi gelse de dünyaya gelen bir bebeğin sorumluluğu anne-baba üzerindedir. Eğer kardeşinize bir anne/baba gibi ilgi gösterip sorumluluk aldıysanız duygusal ihmale uğradınız demektir.

2 – İhtiyaçlarınız Önemsenmedi

Temel ya da duygusal ihtiyaçlarınız ‘hiç’ ya da ‘gereksiz’ olarak görülmesi, karşılanmaması en basit örneklerden birisidir.

3 – Özsaygınız Düşüktür ve Kendinize Acımazsınız

Daha fazla çalışmak, daha fazla insanlara koşmak ama kendinize hiç yönelmemek… Bu size tanıdık geliyor mu? Kendinize, ihtiyaçlarınıza saygı duymuyorsanız duygusal ihmal söz konusu olabilir.

4 – Zorlukları Tek Başına Aştınız

Kişisel tercih olarak yalnız kalmak hoşunuza gelebilir fakat ‘kendim başarmalıyım’, ‘bana kimse yardımcı olamaz’ ya da ‘tek başıma halletmek zorundayım, yardım almak acizlik’ gibi duygulara kapılıyorsanız, bir düşünmelisiniz.

5 – Kendi Kendinize Yaşamayı Öğrendiniz

Hiçbir zaman yanınızda duygusal ve davranışsal destek görmediğiniz, sürekli ihmale maruz kaldığınız için tüm işleri kendi başınıza yapmayı öğrendiniz.

6 – İlişki Kurmakta Zorlanıyorsunuz

Duygusal ya da arkadaşlık ilişkisi kurmak sizin için oldukça zor çünkü ebeveynleriniz tarafından ilgisiz bırakıldınız. Birisiyle sıfırdan ilişki kurmak sizin için neredeyse imkânsız çünkü bağlanma sorunu yaşıyorsunuz.

7 – Aşık Olmak İstiyor Fakat İlişki Yaşayamıyorsunuz

Kendiniz için ‘ideal’ bir ilişkiyi kurmak sizin için oldukça güç. Mücadele ediyor fakat sürekli biten bir ilişki döngüsüne giriyorsunuz.

8 – Duygularınızı Paylaşmamalısınız Diye Düşünüyorsunuz

Duyguların paylaşılması sizin için bir güçsüzlük belirtisi ya da karşılık alamayacağınız için çok gereksiz geliyor. Halbuki tek sebebi duygusal ihmal ile karşı karşıya kalmanız.

9 – Takdir Edilmediğiniz Davranışlarda Bulundunuz

Takdir edilmek, saygı duyulmak ya da başarının paylaşılması sizin için bir anlam ifade etmez. Davranışlarınız görülüp takdir edilmediği için yetişkinliğiniz de aynı ilerliyor.

10 – Doğru ve Yanlışı Ayırt Etmekte Zorlanıyorsunuz

Küçükken neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamlandıramıyordunuz ve bu hala devam ediyor. Çünkü bakım verenlerin size karşı tutarsız ve dengesiz davranışlarına maruz kaldınız.

11 – Başkalarının Duyguları Sizin için Aşırı Önemli

Sevdiklerinizin duyguları üzerine sorumluluk hissediyorsunuz. Onların mutluluğu ve çoğu zaman mutsuzluğunun temel sebebi sizsiniz gibi düşünüyorsunuz.

12 – Kendinizi Yetersiz Görüyorsunuz

Başarılarınız görülmediği, ‘başardım’ duygusunu tatmadığınız için sürekli olarak kusurlu ve eksik hissetmeye devam ediyorsunuz.

13 – Özel Alanınız Neredeyse Yok!

Duygusal ihmal ile büyüyen çocukların yetişkinlik özel bir alanı bulunmaz. Kendini gerçekleştirmek ve başarılı hissetmek için özel bir zamanınız hiçbir zaman olmadı.

14 – Duygu ve Düşüncelerinizi Dile Getiremiyorsunuz

Anne ya da babanız duygu/düşüncelerinize önem vermediği için ifade etme özelliğinizi tam kazanamadınız. Bu yüzden başkasına karşı duygu ve düşüncelerinizi aktaramıyorsunuz.

15 – Bağlanmak Oldukça Korkutucu

Temel sevgi beslemesi gereken ebeveynlerinizden karşılık görmediğiniz için bağlanma sağlıklı gerçekleşmedi. Sağlıksız bağlanma sebebiyle yeni birey ile bağlanmaktan korkuyorsunuz.