Muğla’nın Türkiye için önemi maden potansiyelinin oldukça yüksek olmasında da kaynaklanmaktadır. Linyit, mermer ve kromun elde edildiği bu şehir bu madenlerin işletmeciliğinde de ön plana çıkmaktadır. Türkiye’ye ekonomik anlamda sağladığı faydaların bununla da sınırlı kalmadığı şehirde turizm faaliyetleri her geçen sene daha da artarak çoğalmaktadır. Öte yandan sıcakkanlı yöre halkı da şehirlerinin ön plana çıkmasında etkilidir.

Muğla Tarihi ve Muğla’nın Türkiye İçin Önemi

Muğla coğrafi özelliklerinden kaynaklı köklü bir tarihe sahiptir. İlk çağlarda Muğla’ya ilk olarak Karyalılar yerleşmiş ve bölgeye ‘Karya’ adını vermişlerdir. Öte yandan farklı kaynaklar bölgeye ilk yerleşimin Hititler tarafından yapıldığını da savunmaktadır. Bunların ardından Muğla’ya Lidyalıların ve Perslerin de yerleştiği bilinmektedir.

Makedonya Krallığı, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorlu’da bölgede hüküm süren devletler arasında yer almaktadır. Bu durum Muğla’ya verilen değerin en önemli kanıtları arasındadır. Son olarak Muğla adı Selçuklu Devleti’nde ki ‘Muğlu Bey’ isminden gelmektedir.

Muglanin Turkiye Icin Onemi (2)

Muğla İklimi ve Coğrafi Özelliklerinin Şehre Etkisi

Muğla’da Akdeniz ve Ege iklimi görülmektedir. Bu sayede yaz ayları sıcak ve kurak kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Kış aylarında yüksek noktalarda kar görülse de yerleşim yerlerinde bunu görmek oldukça düşüktür. Bu özelliği ile dört mevsim turizm için oldukça elverişlidir.

Ülkemizin en uzun sahil şeridinin olduğu Muğla yaz turizminin coşkulu yaşandığı bir şehirdir. Koyları, limanları ve mavi bayraklı plajları ile dünyanın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Muğla halkının geçim kaynağı buna bağlı olarak turizm ve tarımdan oluşmaktadır. Pamuk, buğday, narenciye, zeytin, domates ve çok sayıda farklı sebze meyve de bölgenin verimli topraklarında yetiştirilmektedir.

Muğla Kültürel Yapısı

Muğla’nın kültürel yapısının çoğunluğunu Türkler oluşturmaktadır. Bu kökenler Türkmen/Oğuz boylarından ve Yörüklerden gelmektedir. Yöre halkı sıcakkanlı, misafirperver yapıya sahiptirler. Muğla yöresel oyunları ile Türk kültürüne katkı yapmaktadır. Zeybek, teke ve kaşık oyunları şehrimizin önemli halk oyunları arasında yer almaktadır.

Muglanin Turkiye Icin Onemi (1)

Muğla Gezi Rotası Nasıl Olmalı?

Dünyanın çeşitli bölgelerinden her yıl turist akınına uğrayan bu şehir doğal güzellikleri ile ön plana çıksa da tarihi yapıları da dikkat çekmektedir. Sizler de Muğla’yı gezmek istediğinizde bu yerlere kesinlikle gitmelisiniz.

  • Kaunos Antik Kenti,
  • Kral Mezarlığı
  • Knidos Antik Kenti
  • Bodrum Antik Kenti
  • Tlos Antik Kenti

Muğla’nın Yöresel Lezzetleri

Ege mutfağının temel taşlarını oluşturan Muğla mutfağı kendine ait yöresel tatlar bulundurmaktadır. Bu tatlar şu şekildedir;

  • Çökertme kebabı
  • Börülce Ekşilemesi
  • Milas Köftesi
  • Kabak Çiçeği Dolması