Muş’un Türkiye için önemi Türk- İslam coğrafyası için bıraktığı tarihi eserler, ören yerleri türbeler ve camilerden gelmektedir. Öte yandan yöresel ürünleri ile de dikkat çeken şehrimiz keşkeği ve balıyla da oldukça meşhurdur.
Muş’un Türkiye İçin Önemi – Muş Tarihi
Muş tarihi Urartular’dan başlamaktadır. Muş ismi Suryanice’de bol sulu anlamına gelen ‘Muşa’ kelimesinden gelmektedir. Muş’ta tıpkı diğer şehirlerimiz gibi çok farklı uygarlıkların hüküm sürdüğü bir şehir olmuştur. Bunlar içerisinde Araplar, Bizans, Selçuklu, Moğol, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı İmparatorluğu bulunmaktadır. Araplar Muş’a dönemlerinde ‘Tarun’ ismini takmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra Rus işgaline uğrayan şehir işgalle beraber ağır tahribat almıştır. Bu tahribat nedeniyle birçok tarihi eser hasar görmüştür. Cumhuriyet Döneminde ise 1929 yılında Bitlis’ten ayrılan Muş’un il olduğu duyurulmuştur.
Muş’un Coğrafi Özellikleri ve İklim Kuşağı
Muş’ta diğer şehirlerimizde olduğu gibi yoğunlukla Karasal iklim görülmektedir. Bu sayede yazlar sıcak kurak ve yağışsız geçerken, kış ayları soğuk ve kar yağışlı yaşanmaktadır. Kış aylarında sıcaklı değerleri -14 derecelere kadar düşebilmektedir.
Muş halkının temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Özellikle mera hayvancılığı şehirde oldukça popülerdir. Yonca, buğday ve korunca üretimi şehirde önde gelen ürünler arasında yer almaktadır.
Muş Kültürü
Muş kültürünün temel kimliğini Kürtler oluşturmaktadır. Buna Türkler, Araplar ve Sünni Zazalar eşlik etmektedir. Türk-İslam kültürünün etkisi altında yaşayan Muş bölge bölge etnik çeşitlilik gösterebilmektedir.
Muş’ta Gezilecek Yerler
Türkiye’nin her karış toprağında olduğu gibi Muş’ta da gezilecek yerler oldukça fazladır. Sizler de yakınlarda bir Muş ziyareti planlıyorsanız uğramanız gereken bazı yerler bulunmaktadır. Bunlar;
- Haçlı Gölü
- Atatürk Parkı
- Migre Hamamı
- Haspet Kalesi
- Kale Parkı
- Tarihi Murat Köprüsü
Muş’un Yöresel Tatları
Doğu Anadolu Bölgesi değerlerinden olan Muş kendisine ait yöresel lezzetleri ile de ön plana çıkmaktadır. Bu lezzetler şu şekildedir;
- Kelem Dolması
- Muş Köftesi
- Cavbelek
- Mırtöge
- Hasut Dolması