Kan emici böcekler arasında tahta kuruları da bulunuyor. Genellikle hareketlerini karanlıkta sürdüren bu böcekler, insanların kanını emerken gündüz vakitlerinde yine karanlık ve koyu renkteki bölgelerde bulunurlar.
Tahta kurusu ısırığı nasıl olur?
Kimi zaman boyun, bazen bacak ve kolları hedef alan tahta kurularının ısırıkları, vücudun gövde bölümünde de sıkça rastlanır. Bu böcekler vücuda direk yapışmazlar, yaklaşık 10 dakika süren kan emme işlemlerinin ardından ayrılırlar. Isırılan bölgede genellikle belirgin kızarıklıklar oluşmaktadır. Ayrıca, alerjik reaksiyonlar sonucunda deride su toplanması da gözlenebilir.
Tahta kurusu ısırığı nasıl anlaşılır?
Isırık bölgelerindeki kızarıklıklar ve kaşıntılar en belirgin belirtilerdir. Tahta kurusu kaşıntıları genellikle damarların yakınlarında lokalize olur ve oldukça yaygındır. Isırıkların belirginleşerek arttığı görülür. Isırıkların belirli bir bölgede sınırlı kalması beklenmez, farklı bölgelerde de olabilir.
Tahta kurusu ısırığının genel belirtileri ise şu şekildedir;
- Kaşıntıların olduğu yerde ağrıların görülmesi ve aşırı şekilde yanma hissi,
- Kabarık kızarıklıkların meydana gelmesi,
- Tahta kurularının ısırıldığı yerlerde kanamaların oluşması,
- Ciltte su toplaması.
Birçok böceğin ısırığında olduğu gibi tahta kurusu ısırığı da genellikle zararsızdır ve ciddi bir tıbbi soruna yol açmadan kendiliğinden geçer. Ancak, ısırık rahatsızlık veriyorsa veya kaşıntılar artıyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Su toplaması gibi durumlar da tıbbi yardım gerektirir.
Tahta kurusu ısırığına ne iyi gelir?
Isırığın tedavi edilmesi için tıbbi yardımın yanında bazı ev ilaçları da kullanılabilir. Isırılan bölgeye aloe vera özlü kremler, limon, sarımsak, tarçın ve bal sürülerek kaşıntılar hafifletilebilir. Ayrıca, diş macunu ve muz kabuğu da kaşıntıya iyi gelebilir.
Tahta kurusu ısırığı tedavi edilmezse ne olur?
Eğer tahta kurusu ısırığı tedavi edilmezse, her ne kadar önemli tıbbi sorunlara yol açmasa da, alerjik reaksiyonu olan kişiler için tehlikeli olabilir. Tahta kurusu ısırığının tedavisi genel olarak kremler ve alerjik reaksiyon gösterenler için antibiyotiklerle sağlanır. Ancak, tahta kurusu ısırığı ciddi psikolojik sorunlara da neden olabilir ki bu durumda da mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Tahta kuruları nerede görülür?
Evlerin genellikle dip köşelerinde rastlanılan tahta kuruları, besin kaynaklarının yanı başında varlıklarını sürdürmeyi tercih ederler. Yatak ve sandalye gibi yerlerin karanlık bölümlerinde, nemli ve karanlık depolarda, eski mobilyaların dip köşelerinde, dolapların arkalarında, döşemelerin arasında, elektrik prizlerinin içinde, oyuklarda ve duvarların çatlaklarında yaşarlar.
Tahta kurusu ile mücadele
Tahta kurusu ile mücadele konusunda uzmanından önemli bilgiler aldık. Yaklaşık 10 yıldır "Biosidal Ürün Uygulayıcısı" olarak görev yapan ilaçlama personeli yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
Tahta kurusu, kendi başınıza müdahalelerle yok edilmez. Bugün internete baktığınızda tahta kurusu ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda yüzlerce öneri bulabileceğinizi görüyoruz. Gaz yağından acı bibere, sirkeli sudan bir dizi garip uygulamaya kadar birçok 'mucizevi' çözüm öneriliyor. Ancak, profesyonel bir ilaçlama ile bu sorunun üstesinden gelinmelidir. İnternetteki çözüm önerilerinin bir çoğu zaman kaybından başka birşey değil. Tahta kurusu ile mücadele etmek isteyenlerin internetteki yüzlerce çözüm teklifinden ziyade, güvenilir ve sonuç odaklı olan profesyonel bir ilaçlama firması ile iletişime geçmeleri önemlidir. Hatta bu tek çözüm olabilir. Profesyonel ilaçlamadan bahsetmişken, bazı önemli bilgiler vermek isterim. İlaçlama işlemini gerçekleştirecek kişinin "Biosidal Ürün Uygulayıcısı" belgesine sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır. Unutmayın, belgesi olmayan personelden ilaçlama hizmeti almayın. Tahta kurusu ile mücadelede El ULV cihazıyla yapılan ilaçlama oldukça etkilidir ve tahta kurularını başarıyla öldürür. Ancak, bu tek seferlik bir işlem değil, larva mücadelesinin de yapılması gerekiyor. Yetişkin ve varolan tahta kuruları imha edildikten sonra, sıra daha yeni dünyaya gelen yavru tahta kurularına geliyor. Ve burada da pompa ile yıkama metodu kullanılarak yavru tahta kuruları başarılı bir şekilde yok edilebilir. En son çare olarak Fümigasyon uygulamasını kesinlikle önerebilirim. İlaçlama sektöründe 10 yılım geçti. Gözlemlerime göre tahta kuruları basit ilaçlar ile maalesef ölmemekte. Tahta kurusu böcekler arasında en zor ölen böcek türü olduğu için ilaçlamanın kokulu ilaçlar kullanılarak yapılmasını tavsiye ediyorum. Benim önerilerim bu şekilde.