Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nicel Taşdemir, tüp bebek (IVF - İn Vitro Fertilizasyon) tedavisinin sadece infertilite sorunu yaşayan çiftlere değil, aynı zamanda gebeliği ertelemek isteyen bireyler ve kanser tedavisi görecek hastalar için de etkili bir yöntem olduğunu belirtti.
“İleride çocuk sahibi olmak isteyenler için büyük fırsat”
Kadın üreme kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını hatırlatan Taşdemir, bu nedenle sosyal gerekçelerle anneliği ertelemek isteyen kadınların da tüp bebek merkezlerine başvurduğunu dile getirdi.
Taşdemir’e göre, 35 yaş altı çiftler bir yıl, 35 yaş üstü kadınlar ise 6 ay düzenli korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyorsa mutlaka tüp bebek uzmanına danışmalı. 40 yaş üzeri kadınlar ise hiç vakit kaybetmeden, hatta en fazla üç ay içinde destek almalı.
Tüp bebek tedavisi, hem kadın hem de erkek kaynaklı kısırlık durumlarında uygulanabiliyor. Kadınlarda tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, hormonal dengesizlik ve yumurta rezervinin azalması gibi nedenlerle başvurulurken; erkeklerde düşük sperm sayısı, hareket kabiliyeti düşüklüğü ve sperm morfoloji bozuklukları öne çıkıyor.
Bazen çiftlerde her şey normal olsa da gebelik oluşmayabiliyor. Bu duruma “açıklanamayan infertilite” deniyor.
“SMA gibi kalıtsal hastalıkların önüne geçilebilir”
Tekrarlayan düşük yaşayan çiftlerde de tüp bebek tedavisi önemli bir rol oynuyor.
Bu hastalarda genetik taramaların önemine dikkat çeken Doç. Dr. Taşdemir, Preimplantasyon Genetik Test (PGT) yöntemi sayesinde sağlıklı embriyoların seçilebildiğini söyledi.
Bu sayede SMA, talasemi gibi genetik hastalıklar önlenebiliyor. Ayrıca, organ nakline ihtiyaç duyan çocuklar için genetik olarak uyumlu kardeş seçimi de mümkün hale geliyor.
Yumurta kalitesini kaybetmeden başvurmak önemli
Kadın yaşlandıkça hem yumurta sayısı hem de kalitesi düşüyor.
Taşdemir, bu nedenle doğurganlığını ileriki yıllara ertelemek isteyen kadınların yumurta dondurma işlemi ile gelecekte sağlıklı gebelik şansını artırabileceğini vurguladı.
Embriyoların yıllarca saklanabilmesi de bu süreçte büyük avantaj sağlıyor.
Kanser hastalarında doğurganlık korunabiliyor
Kanser teşhisi alan bireyler için de tüp bebek tedavileri umut vadediyor.
Tedavi öncesinde yumurta ya da sperm hücrelerinin dondurulması, kemoterapi gibi üreme sağlığını etkileyen işlemler sonrası doğurganlığın korunmasını sağlıyor.
Testis kanseri ya da kan hastalıkları nedeniyle tedavi alacak erkekler de bu yöntemle gelecekte baba olma şansını yitirmemiş oluyor.
“Bu süreç zamanında başlatılmalı”
Doç. Dr. Taşdemir, tüp bebek yönteminin sadece mevcut sağlık sorunlarına değil, gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen bireylere de koruyucu bir çözüm sunduğunu ifade etti.
Erken başvuru ile gelişen tıbbi imkânlar sayesinde, anne-baba olma hayalinin gerçeğe dönüşebileceğini belirtti.