Eskişehir'de omurilik zedelenmesi yaşayan 65 yaşındaki bir erkek hastaya, Türkiye'de ilk kez gelişmiş versiyon bir baklofen pompası implante edildi. Operasyon, Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahı Uzmanı Dr. Beşir Sürme tarafından gerçekleştirildi.
11 Yıl Sonra Yeni Pompa Takıldı
Trafik kazası sonrası omurilik hasarı oluşan ve yıllar önce kendisine baklofen pompası takılan hasta, cihazın ömrünü doldurması nedeniyle hastaneye başvurdu. Yapılan başarılı ameliyatla hastaya yeni nesil baklofen pompası yerleştirildi. Dr. Sürme, “Günümüz pompa teknolojisinin en güncel sürümünü kullandık” diyerek cihazın önemine vurgu yaptı.
Spastisite Tedavisinde Önemli Bir Gelişme
Dr. Sürme, baklofen pompasının, serebral palsi, multipl skleroz (MS), omurilik yaralanmaları ve felç gibi durumlarda görülen spastisiteyi tedavi etmek için tercih edildiğini belirtti. “Ağız yoluyla alınan ilaçların yan etkilerinden kaçınmak için bu pompa sistemi kullanılıyor. Pompa, deri altına; ilaç ileten kateter ise omurilik kanalına yerleştiriliyor. Böylece baklofen ilacı doğrudan ve kontrollü bir şekilde vücuda veriliyor” dedi.
Yenilikçi Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
Yeni teknolojiyle geliştirilen pompanın, siber güvenlik önlemleriyle donatıldığını ve cilt altı kaplamalarının da iyileştirildiğini belirten Dr. Sürme, cihazın sabah ve akşam gibi farklı saatlerde programlanabildiğini, bu sayede tedavinin hastaya özel optimize edilebildiğini söyledi.
Hasta Daha Az Dozla Daha Fazla Fayda Görüyor
Yaklaşık iki ay önce gerçekleştirilen operasyonun ardından yapılan programlamalarla hasta, kasılmalarının önemli ölçüde azaldığını ifade etti. Dr. Sürme, “Daha önceki pompaya göre şimdi daha düşük dozlarla bile daha etkili sonuç alıyoruz. Bu da yeni teknolojinin avantajlarını gösteriyor” dedi.