Bölge

Zonguldak’ın Türkiye için Önemi Nedir? Taş Kömürü En Çok Hangi İlçeden Çıkıyor?

Kışın gelmesi ile birlikte taş kömüre rağbet artmaktadır. Taş kömürü en çok hala Zonguldak'dan çıkmaktadır. İşte Zonguldak’ın Türkiye için önemi nedir sorusuna ait tüm cevaplar.

Abone Ol

Taş kömürü doğal gaz olmasına karşın hala daha sıklıkla kullanılmaktadır. Taş kömürü için olan aktif arayış Zonguldak’ın Türkiye için önemi nedir sorusuna cevap verici niteliktedir. Peki taş kömürü en çok hangi ilçelerden çıkmaktadır, Zonguldak’da başka maden var mı? Bunun gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik.

Taş Kömürü En çok Hangi İlçeden Çıkmakta?

Hem ticari yapısı hem de yemekleri ile Zonguldak Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri sayılmaktadır. En zengin madenleri barındıran Zonguldak deniz ticaretinde de önemli bir yere sahiptir. Sanayi tesisleri başında Türkiye Taş Kömürü Kurumu yer alır. Taş kömürünü işleten kurumlardan bazıları eski zamandan şimdiye şu şekilde sıralanabilir;

  • Hazine­-i Hassa
  • İngiliz Kömür Kumpanyası İşletmeciliği
  • Kırım Savaşı Yönetimi
  • Tersane İdaresi İşletmeciliği
  • Nafia Nezareti Yönetimi
  • İş Bankası İşletmeciliği
  • Etibank ve EKİ Yönetimi
  • Türkiye Taş Kömürü Kurumu

Taş kömürü en çok Ereğli ilçesinden çıkartılmaktadır. Bunun yanı sıra Eskişehir Alpu, Konya Beyşehir, Bolu gibi illerde de taş kömürü çıkartılmaktadır.

Zonguldak’ın Türkiye için Önemi Nedir?

Zonguldak’ın doğal güzellikleri ve yemekleri de her zaman ön plana çıkmaktadır. Fakat taş kömürü rezervlerinin bu denli yoğun olması dikkat çekmektedir.

Geniş bir kullanım alanına sahip olan kömürler elektrik üretimi, demir imalatı, çelik imalatı gibi birden çok alanda kullanılmaktadır.

Kömür Çeşitleri Nelerdir?

Özelliklerine, içeriğine göre farklılık gösteren kömürler Linyit, Grafit, Antrasit, Turba, Taş Kömürü, Karpuz kömür, Toz kömür, Fındık kömür gibi çeşitlere ayrılmaktadır.  Kömür içerisinde bulunan atık miktar çeşitlerine göre değişkenlik gösterir.

A- Linyit Kömürü

Kahverengi ve düşük kaliteli bir kömür olarak karşımıza çıkmaktadır. Oluşumunun tamamlanmamış olması en ayırt edici özelliğidir. Karbon yüzdesi %70 olarak ölçülmektedir.

B- Antrasit Kömür

Kati ve en kaliteli kömürler arasında yer alır. Karbon oranı neredeyse %95’tir. Su oranının düşük olması yanma kalitesini de arttırmaktadır. Fakat yanma süresi diğerlerine göre daha zordur.

C- Zonguldak’ın Türkiye için Önemi | Taş Kömürü 

Kömürleşme ileri seviye olan en kaliteli bir diğer kömürüdür. Karbon yüzdesi ile %70 ile %90 arasında değişkenlik gösterir.