Bölge

Adıyaman'ın Türkiye için Önemi: Adıyaman Neden Önemli Bir Şehir?

Tarihiyle, Nemrut Dağıyla dikkatleri üzerine çeken Adıyaman'ın Türkiye için önemi nedir? Adıyaman neden önemli bir şehir?

Abone Ol

Adıyaman’ın Türkiye için önemi denildiğinde akıllara Nemrut, çiğköfte gibi klasikleşen ögeler gelse de Adıyaman birçok açıdan önemli bir konumdadır. Güneydoğu Anadolu’da yer alan Adıyaman birçok kültürel ögeyle turizmin canlı olduğu illerimiz arasındadır. Efsaneleşen Nemrut Dağı ve çiğköftesiyle akıllara kazanan Adıyaman’ın Türkiye için önemi sizleri şaşırtacak niteliktedir!

Adıyaman’ın Türkiye için Önemi Nedir?

Beylikler dönemi ve Osmanlı Devleti hükümeti de dahil olmak üzere birçok egemenliğin hakimiyet kurduğu Adıyaman’da kültürel çeşitlilik bir hayli fazladır. Kerpiç evler şehrin iklimini yansıtırken Adıyaman’a özgü dokuma halılar el işçiliğini yansıtmaktadır. Birçok alanda çeşitlilik sunan Adıyaman Türkiye için neden önemli?

1 - Adıyaman’ın Kısa Tarihi

Tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Adıyaman, tarihte birçok devletin ve beyliğin yer aldığı topraklara sahiptir. Dulkadiroğulları’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiş olan Adıyaman ilk olarak Kahramanmaraş sınırları içinde yer almaktaydı. 1841 yılında ilçe merkezi olan Adıyaman 1954 yılında ise il olmuştur.

2 – Adıyaman’ın Özellikleri

Kerpiç evleri, Nemrut Dağları ve yemekleriyle herkes tarafından bilinen Adıyaman birçok kültürel yansımayı içermektedir. Kültür turizminde popüler bir bölge olan Adıyaman, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan yapılara da ev sahipliği yapıyor. Nemrut Dağı, Sülüklü Göl, tarihi kaleler Adıyaman’ın kültürel unsurlarıdır.

3 – Adıyaman’ın Nüfusu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman’a en yakın il Malatya olmaktadır. Adıyaman’ın kuzeyinde Malatya, doğusunda Diyarbakır, batısında Kahramanmaraş ve güneyinde Şanlıurfa ve Gaziantep yer almaktadır. Birçok il ile yakın olan Adıyaman’ın toplam nüfusu ise 604.978 kişiden oluşmaktadır.

4 – Adıyaman’ın Eski İsimleri

Çok eski zamandan bu yana birçok milletin yer aldığı Adıyaman, birçok isimle anılmaktadır. Adıyaman’ın eski isimlerinden birkaçı şu şekildedir:

  • Romalılar Adıyaman’ı Carbanum diye isimlendirmiştir.
  • Bizans İmparatorluğunda ise Adıyaman’ın adı Pordoniom olarak anılmaktadır.

Adıyaman’ın ismi hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Kommagene Krallığı döneminde putperest babalarına isyan ederek öldürülmüş yedi kardeşin ardından söylenen Yedi Yaman tabirinin değişmesiyle oluştuğu da rivayetler arasındadır.