Ağrı’nın Türkiye için öneminden bahsedildiğinde Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı’nın varlığı öncelikli cevap olacaktır. Birçok tarihi ve kültürel özelliği barındıran Ağrı, Türkiye’nin önemli bir ilidir. Birçok yabancı ve yerli kayakçı turistin ziyaret noktası olan Ağrı’nın Türkiye için önemi!
1 – Ağrı’nın Tarihi
Uzun bir geçmişe tarih olan Ağrı, Çaldıran Savaşının ardından Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı Devleti toprağı olmuştur. Osmanlı devrinde Şorbulak olarak anılan Ağrı, Ermenilerin zamanında Karakilise olarak değiştirildi. Kazım Karabekir Paşa döneminde ise bu isim değiştirilerek Karaköse olarak anılmıştır.
Nuh Tufanıyla olan ilgisinden dolayı Tevrat’ta adı geçmekte olan Ararat Dağı ve ülkesinin Ağrı olduğu sanıldığı için Batılılar Ağrı’ya Ararat da diyebilmektedir. Ağrı, 1869 yılında ilçe ardından 1927 yılında ise il olmuştur. Ardından Ağrı Dağı’ndan dolayı Ağrı ili adını almıştır.
2 – Ağrı İlinin Özellikleri
Ağrı köklü bir tarihiyle kültürel açıdan derinlik içermektedir. Orta Asya göç kavimlerinin geçiş noktası olan Ağrı bundan dolayı birçok medeniyetin evi olmuştur. Yapılan kazılar ve araştırmalar Ağrı’nın milattan önce bile yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Ağrı’nın en önemli simgesi Ağrı Dağı olsa da Ağrı İshakpaşa Sarayı, Göktaşı Çukuru, Doğubeyazıt Kalesi de önemli yapılar arasındadır.
3 – Ağrı’nın İklimi
Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Ağrı’da karasal iklim etkisi görülmektedir. Volkanik yapılı bir arazi olan Ağrı’da ısı seviyesi oldukça düşüktür. Orman görülmeyen Ağrı’nın bitki örtüsü ise plato görünümlü bozkırlardan oluşmaktadır.
4 – Ağrı’nın Nüfusu 2024 Yılında Kaçtır?
Ağrı’nın sert iklim koşulları ve zemini yerleşimi zorlaştırsa da Ağrı’nın geçmiş senelerde nüfus sayısı 510.626’ydı. Ağrı’nın ilçelerinde ve il merkezinde yaşayan kişiler çoğunlukla farklı şehirlere göç etmiştir.