Bölge

Batman'ın En Büyük Camisi Hangisi? Tarihi ve Tasarımıyla Batman'ın En Büyük Camii

Tarihiyle dikkat çeken Batman'da gezilecek yerler arasında camiler de yer alıyor. Peki Batman'ın en büyük camisi hangisi?

Abone Ol

Batman’ın en büyük camisi, eski uygarlıkların yaşam alanlarından biri olan Batman’ı kültürel açıdan yükselten bir değerdir.

Tarihi ve tasarımıyla öne çıkan en büyük Batman camileri, günümüzde de birçok ziyaretçinin ilgi odağında olmaktadır.

Göz Büyüleyen Batman’ın En Büyük Camisi!

Batman geçmişten bugüne birçok uygarlığın yaşama ve uğrama yeri olmuştur. Bundan dolayı da birçok yansımayı içerisinde barındıran yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Taş ve kerpiç camiler başta olmak üzere Batman’ın en büyük camisi de araştırma konusu olmaktadır.

Bu doğrultuda Batman’ın en büyük camii listesi şu şekilde ele alınmaktadır:

1 – İbrahim Bey Camii

En büyük Batman camileri içerisindeki İbrahim Bey Camisi, Batman Kozluk ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Bu cami giriş kapısındaki kitabeye göre 1705 yılında Garzan Aşiretine mensup Murtaza Beyin oğlu İbrahim Bey tarafından yapılmıştır.

Camii minaresi beş kenar ve bir kaide üzerine inşa edilmiştir. Mimari yapısında sanat değeri ve ince bir zarafet gözle görülür niteliktedir. Minare çift yollu inşa edildiği için bir yolda 100 basamak bir yolda ise 99 basamak yer almaktadır.

2 – Batman’ın En Büyük Camisi: Hızır Bey Camii

Batman Kozluk’ta bulunan Hızır Bey Camii Batman’ın en büyük ilçe camisi olmaktadır. Miladi 1512 yılında Kozluk beyi Ebubekir Roşkinin oğlu Hızır Bey tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

3 – Beşiri Merkez Camii

Beşiri Merkez Camii, Batman’ın Beşiri ilçesinde yer almaktadır. Yapım yılı 1926 olarak belirtilen caminin minaresinde bulunan kitabede 1968 tarihi de yer almaktadır.

Modern dönemde modern fayans ve kalem işi süslemelerle süslenen bu camide kesme taşlar da kullanılmıştır. Günümüzde taşlar boyanarak onarılmış ve kullanılırlığı sürdürülmüştür.