Bölge

Bolu’nun Neyi Meşhur? En Sevilen Bolu Yemekleri

Türk mutfağı'nda Bolu’dan çıkan lezzetleri anmamak olmaz. Bolu’nun neyi meşhur yazımızla yolunuz Bolu’ya düşerse ne yemelisiniz sizlere açıkladık.

Abone Ol

Bolu Karadeniz bölgesinde yer alan bir şehirdir. Batı kısmında Sakarya ve Düzce yer alırken Bilecik, Eskişehir ve Ankara gibi şehirlere de sınırı bulunur. Geçiş güzergahı olarak sık kullanılsa da turistler tarafından da sık sık ziyaret edilmektedir.

Söz konusu Bolu gezisi sırasında neleri yemeniz gerektiğiniz biliyor musunuz? Bolu’nun neyi meşhur, Bolu’nun bilinen yemekleri neler? İşte detaylar…

Mengen Pilavı

Diğer pirinç pilavlarına nazaran rengarenk yapılan bu tarifte hem gözünüz hem de mideniz doyacak! Bolu gastronomisinde de önemli yeri olan Mengen Pilavı kavrulmuş mantar ve bademlerle zenginleştiriliyor.

Abant Kebabı

Türkiye’nin neredeyse her bölgesine özel bir kebabı olur da Bolu kebabı olmaz mı hiç? Abant kebabı ile doyabilir dahası güzel bir zevk yaşayabilirsiniz. Kızarmış ekmek üzerine közlenmiş patlıcan ve et, peynir eklenmesiyle müthiş bir lezzet ortaya çıkıyor.

Yedigöller Kebabı

Eti seviyorsanız ve hatta kırmızı-beyaz eti bir arada deneyimlemek istiyorsanız mutlaka Yedigöller Kebabı denemelisiniz. Kızartılan kırmızı et ve suyunun ekmeklerle harmanlandığı bu tarifte müthiş bir lezzet yatıyor! Közlenmiş biberi ve domatesiyle de süsleniyor.

Cevizli Keşli Erişte

Neredeyse tüm Türkiye’de yapılan erişteyi bir de Bolu’ya özel cevizli ve keşli denemelisiniz. Klasik erişte üzerine kavrulan keş peyniri ve özel cevizin eklenmesiyle elde ediliyor. Farklı lezzetler arıyorsanız şehirden ayrılmadan denemelisiniz.

Kedi Batmaz

İsmi farklı olsa da tadıyla damakta güzel bir tat bıraktığını söyleyebiliriz. Mısır unundan yapılan bu lezzet aslında bir tatlıdır. Pekmez, şeker ve cevizlerin bir araya getirildiği tarifte kaz ciğeri ya da keş peyniri de kullanılıyor.

Kaldırık Dolması

Hodan ya da bölgede kaldırık olarak adlandırılan lahana yaprağına sarılan bir dolma çeşididir. Bölgesine göre sarımsak, soğan ya da mısır unu da katılarak yapılır. Doğu Karadeniz bölgesinde de benzerleri yapılsa da çok uzağa gitmeden Bolu’nun meşhur yemekleri sayesinde tüketebilirsiniz.

Paşa Pilavı

Alışık olunan pilavlardan farklı olarak yapılan Paşa Pilavı en meşhur Bolu yemekleri arasında bulunuyor. Haşlanmış patatesten yapılan pilavın üzerine haşlanmış yumurta koyuluyor. İsteğe göre taze soğan, maydanoz ya da kuru soğan da eklenenebiliyor.

Bolubeyi Tatlısı | Bolu’nun Neyi Meşhur?

İlk bakışta size profiterol tatlısını anımsatsa da Bolubeyi Tatlısı biraz farklıdır. Yuvarlak şekildeki hamurlar üzerine krema, çikolata sosu ekleniyor. Son dokunuş ile Mudurnu Saray helvası ile yapılıyor!

Bolu Köftesi

Bolu’ya gidip de Bolu köftesi yemeden olur mu? Bizce olmaz! Mengen köftesi olarak da bilinen bu köfteyi yolunuz şehre düşerse mutlaka denemelisiniz. Yanındaki yeşilliklerle birlikte özel baharatlanmış bu köfteye doyamayacaksınız.

Siz de artık Bolu’ya yolunuz düşerse ne yemeniz gerektiğini biliyorsunuz. Peki Bolu’nun neyi meşhur konusunda bizlere aktarmak istediğiniz farklı tarifler var mı? Eğer cevabınız evetse yorumlarda belirtin.

Ayrıca Trabzon'un Neyi Meşhur? En Güzel Trabzon Yemekleri yazımıza da göz atabilirsiniz.