Kayseri-Sivas karayolunun üzerindeki Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde gerçekleşen kazılar, tarihi yeniden yazacak önemli bulgular sunmaya devam ediyor. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu liderliğinde yürütülen kazı çalışmalarında, 6 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapan ören yerinde bu yıl gerçekleştirilen kazılarda çeşitli buğday tanelerinin bulunduğu bir çukura rastlandı.
Kayseri Sivas Yolu- Tarihin Derinliklerinde Bir Hazine!
4200 yıl önceye tarihlenen bu çukurda, birden fazla çeşit buğdayın bir arada bulunmasının önemi, Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu tarafından vurgulandı. Arkeologlar daha önce de buğday izlerine rastlamıştı, ancak bu seferki buluntu öncekilerden çok daha geniş bir alanda bulunuyor. Kulakoğlu,"Bu keşfin laboratuvar incelemelerine tabi tutulmasının ardından buğdayın çeşitleri, yaşları ve ne amaçla kullanıldıkları hakkında bilgilere ulaşacağız." yorumunda bulundu.
Bu önemli arkeolojik keşfin ayrıntılarını çözme görevi, şimdi paleobotanikçilerin omuzlarında. Çukurda herhangi bir yangın izine rastlanmaması, buğday tanelerinin nasıl korunduğu konusunda soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Elde edilen buğday tohumlarının incelenmesiyle çok daha fazla bilgiye ulaşılabilecek ve bu tarımın köklerine ışık tutacak önemli ayrıntılar açığa çıkacak.