Bölge

Kocaeli’nin Türkiye İçin Önemi: Kocaeli’yi Keşfedin!

Kocaeli’nin Türkiye için önemi coğrafi konumundan, İstanbul’a yakınlığından ve köklü tarihinden gelmektedir.

Abone Ol

Kocaeli’nin Türkiye için önemi çok farklı konularla ortaya çıkmaktadır. Yemyeşil doğası masmavi denizi ziyaretçilerini her zaman büyülemeyi başarmıştır. Öte yandan içerisinde bulunan Kartepe Kayak Merkezi ile kış turizmini de oldukça canlı yaşayan bu şehir dört mevsim de ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Kocaeli’nin Türkiye İçin Önemi ve Tarihi Serüveni

İstanbul’a olan yakınlığıyla köklü bir tarih geçmişine sahip olan Kocaeli farklı uygarlıklara ve imparatorluklara yerleşke olmuştur. İlkçağlarda ‘Bitinya’ adının kapsadığı bölgede yer alan şehrimiz Roma ve Bizans İmparatorluklarının himayesi altına girmiştir.

Bitinya Krallığı bölgenin limana yakın oluşundan kaynaklı İzmit şehrini kurarak yerleşmiş ve oraya ‘Nicomedia’ adını vermiştir. Ardından bölge Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiştir. Roma İmparatorluğu uzun yıllar ‘Nicomedia’ şehrini başkent olarak kullanmıştır.

Selçukluların eline geçen şehir kısa süre sonra farklı bir devlet tarafından işgal edilmiş ardından Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. Kocaeli’yi önemli yapan diğer bir nokta ilk Türk Donanması’nın Karamürsel sahilinde kurulmuş olmasıdır.

Kocaeli İklimi ve Coğrafi Özellikleri

Kocaeli’nin iki denize bakan kıyılara sahip olması onun iklim konusunda farklılıklar göstermesine sebep olmuştur. Akdeniz iklimini ve Karadeniz iklimini beraber yaşayan bu şehir yazları sıcak ve kimi zaman yağışlı kışları ise soğuk ve yağışlı geçirmektedir.

Kocaeli coğrafi özelliklerinden kaynaklı sanayi ve ticaret kenti olarak adlandırılsa da tarım faaliyetleri de sürdürülmektedir. Domates ve karpuz yetiştiriciliğinde çok gelişmiş olan bu şehir farklı ürünlerin de tarımsal faaliyetlerini yürütmektedir.

Kocaeli’nin Etnik Yapısı ve Kültürü

Kocaeli’nin etnik kökenlerini büyük ölçüde Türkler oluşturmaktadır. Bunlar Yörükler, Tatarlar, Manav Türkleri ve Balkan Türkleridir. Ayrıca Lazlar ve Kürtler de bölgede yaşayan etnik yapılardandır. Kocaeli kültürüne bakıldığında çeşitli kültürlerden etkilendiğini görmek olduk mümkündür. Bunun sebebi sanayi bölgesi olması ve çok fazla göç almasından kaynaklıdır. Bu anlamda kültürel çeşitlilik göstermektedir.

Kocaeli’de Gezilecek Yerler Rotası

Kocaeli’ye yolunuz düştüğünde veya şehri tanımak istediğinizde muhakkak gitmeniz gereken bazı yerler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Serindere Kanyonu
  • Eskihisar Kalesi
  • Kuzuyayla Tabiat Parkı
  • Hızır Reis Denizaltı Müzesi
  • Kartepe Kayak Merkezi

Kocaeli’nin Neyi Meşhur?

Yöresel lezzetleri konusunda çeşitlilik barındıran bu şehrimizde tatmanız gerekenler lezzetler şu şekildedir;

  • Kandıra Pidesi, Yoğurdu
  • Kesme Çorbası
  • Umaç Çorbası
  • Cızlama
  • Ebegümeci