Kütahya Haber

Kütahya’nın Neyi Meşhur? En Sevilen Kütahya Yemekleri

Ege’nin sevilen şehri Kütahya’nın neyi meşhur? Eğer yolunuz düşerse Kütahya’da ne yemelisiniz? Gelin birlikte inceleyelim.

Abone Ol

Kütahya; tarihi dokusu, doğal güzelliği, lezzetli yemekleri ve çiniciliği ile meşhur bir şehirdir. Yer aldığı konum itibarıyla sayısız kişi tarafından yıl içerisinde ziyaret edilmektedir.

Ancak ilk defa gidecek olanlar için Kütahya’nın neyi meşhur porselen/çini demek hatalı olur. Çünkü bu şehir için sayılabilecek çeşitli güzellikler ve yapılar bulunmaktadır. Bunların arasında da Kütahya’nın meşhur yemekleri gelir.

Eğer yolunuz bir gün düşerse Kütahya’da ne yenir, Kütahya’nın neyi meşhur yemek lezzetleri neler sizler için cevaplıyoruz.

Sini Mantısı

Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde mantı özel bir yere sahiptir. Kütahya mantısı ise Sini mantısı olarak adlandırılır ve diğerlerinden biraz farklıdır. Un, su ve yumurta ile hazırlanan hamur kare şeklinde tepsilere dizilir. Üstü açık olan hamurların içine özel karışım eklenerek fırında pişirilir.

Cimcik

Listemize Kütahya’nın neyi meşhur yemek örnekleriyle devam edelim. Cimcik, yoğurtlu ve hamur işi bir yemektir. Bir çeşit mantı da olsa direkt bu şekliyle adlandırılmamaktadır. Hamur parçalara ayrılarak yuvarlak şekillerde açılıyor. Ortadan ikiye kesilen hamur cimciklenerek yoğurt ile servis ediliyor.

Gözleme

Eğer Kütahya’nın gezilecek yerleri arasında yöresel gözlemecilere denk gelirseniz mutlaka bu lezzeti denemelisiniz. Haşhaşlı Kütahya gözlemesi damağınızda tat bırakacak! Unutamayacağınız bu lezzeti yemeden şehirden ayrılmayın.

Şibitli Tavuk Tiridi

Tirit Karadeniz bölgesinde de yoğun olarak yapılır. Ancak Kütahya’nın kendisine has bir şibit hamuru yer alır. Şibit hamuru kurutulmadan pişiriliyor. Üzerine didilen tavuk ve tavuk suyu dökülüyor. Daha sonra tereyağı ile servis ediliyor.

Ispanaklı Şibit

Kütahya’nın neyi meşhur diye soracak olursanız Kütahyalılar Ispanaklı Şibit cevabını verecektir. Ispanaklı Şibit, özel bir hamurdan elde edilerek börek gibi açılıyor. Hamur ve ıspanak bir araya gelerek leziz bir tarifi ortaya çıkarıyor.

Dolamber Böreği

Türk mutfağında özel bir yere sahip olan börek, Kütahya’da Dolamber Böreği olarak karşımıza çıkıyor. Çıtır çıtır hissi, leziz tadıyla bu börek sizi kendisine hayran bırakacak! Yöresel olarak patatesli yapılsa da farklı ürünlerden de elde edilebilmektedir. Kol böreğine benzer bir görüntüsü bulunur.

Ilıbada Dolması

Kütahya’nın meşhur yerleri Ilıbada dolmasını sık sık satmaktadır. Ilıdaba dolması kalın yapısıyla labada bitkisinin sarılmasından elde edilmektedir. İç harcına bulgur ve taze nane eklenmektedir. Muska şeklinde sarılan dolmalar afiyetle tüketiliyor.

Küp Kebabı

Adını pişirme ve doğranma şeklinde alan Küp kebabı oldukça lezzetlidir. Küp adı verilen bir ürünün içerisinde yemek pişirilmektedir. Soğan, domates, sarımsak, biber, su ile elde ediliyor. Kısık ateşte 3 saat pişen kebabın tadına bayılacaksınız.

Yufka Tatlısı

Diğer taraftan Kütahya’nın meşhur tatlıları da tatmanız gerekenler arasındadır. Yufka tatlısı, su serpilerek yufkaların yumuşatılmasıyla hazırlanıyor. Fırına yufka ve ceviz birlikte koyularak pişiriliyor. Ortalama olarak 8-10 kattan elde edilen bu tatlı baklama gibi şerbetlenip serfi ediliyor.

Eğer göz atmak isterseniz Tekirdağ’ın Neyi Meşhur? En Sevilen Tekirdağ Yemekleri yazımıza da bakabilirsiniz.