Bölge

Mardin gezilecek yerler: Mardin'de gezilecek 33 yer

Abone Ol

Mardin, Türkiye'nin Suriye ile sınır komşusu ve 26. en kalabalık şehri olarak Bilinen, güneydoğunun incisi ve gerçek bir açık hava müzesi olan Mardin, dikkat çeken bir coğrafi konuma ve renkli bir demografik yapısına sahiptir. Şehir, yalnızca mevcut nüfus yoğunluğuyla değil, aynı zamanda zengin ve çeşitli tarihi mirasıyla da tanınır.

Bu kadim şehir, Fırat ve Dicle nehirleri tarafından çevrelenmiş olup, Diyarbakır, Urfa, Batman, Siirt ve Şırnak gibi komşu şehirleriyle Mezopotamya bölgesinin önemli bir stratejik konumu olarak kabul edilir. Mardin'in büyülü atmosferi, farklı inanç grupları tarafından hoşgörü ve medeniyet içinde oluşturulmuştur. Bu şehir, M.Ö. 4500 yılından kalma derin tarihi geçmişi ile yıllar içerisinde birçok medeniyeti barındırmasıyla bilinir.

Bu eşsiz şehir sokaklarında gezinirken, her biri farklı bir medeniyete ait yapılarla karşılaşabilirsiniz. Camiler, kiliseler, kaleler ve etkileyici mimariye sahip evler, Mardin'in görülmesi gerekenler listesini oluşturur. Hayatında en az bir kez gidilmesi gereken yerlerin başında gelir.

Bir Mardin gezisini tam anlamıyla deneyimlemek ve şehrin sunduğu tüm tarihi ve kültürel değerlerden en iyi şekilde yararlanmak için en az 3-4 gün ayırmanız önerilir.

Karasal iklimiyle Mardin, kışları soğuk, yazları ise çöl iklimi özellikleri gösterir. Yaz sıcaklarını atlatmak için en iyi ziyaret zamanının, nisandan mayısa ve eylülden ekime kadar olan aylar olduğunu belirtelim. Bu aylar gezginlere Mardin'i tam anlamıyla tecrübe etme fırsatı sunar.

Mardin gezilecek yerler listesi

*Dara Antik Kenti
*Beyazsu Deresi
*Deyrulzafaran Manastırı
*Mor Gabriel Manastırı
*Mardin Ulu Cami
*Zinciriye (İsa Bey) Medresesi
*Midyat Devlet Konukevi
*Kasımiye Medresesi
*Hatuniye Medresesi
*Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi
*Mor Yakup Manastırı
*Meryem Ana Kilisesi Ve Patrikhanesi
*Bakırcılar Çarşısı
*Şatana Ailesi Evi / Eski Ptt Binası
*Mardin Müzesi
*Zeynel Abidin Camii Ve Türbesi
*Şehidiye Medresesi
*Abdüllatif Camii / Latifiye Camii
*Dunaysır / Koçhisar Ulucami 
*Revaklı Çarşı / Sipahiler Çarşısı
*Savurkapı Hamamı
*Dunaysır Köprüsü
*Surur Hanı
*Şeyh Çabuk Camii
*Sabancı Mardin Kent Müzesi
*Gazipaşa İlkokulu
*Emineddin Külliyesi
*Kayseriyye Bedesteni
*Melik Mahmut Camii
*Gurs Vadisi
*Firdevs Köşkü
*Artuklu Kervansarayı
*Ceviz Çeşmesi