Siirt’in Türkiye için önemi Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeyinde yer alan bir şehir olmasından ayrıca doğal ve yöresel güzelliklerinden gelmektedir. Ayrıca şehir tarihinde İslam Coğrafyası’nın ilim merkezi olarak da kullanılmıştır. Bu sebeple medreseleri dünya genelinde ün kazanmıştır.
Siirt’in Türkiye İçin Önemi: Tarihi Geçmişi
On bir bin yıllık geçmişi ile farklı uygarlıkları bünyesinde barındırmayı başarmış Siirt’te Sümerler, Asurlar, Akadlar, Babiller, Hurriler ve diğer birçok devlet yaşamıştır. Perslerin de eline geçen bu şehir Helenistik kültüre de şahitlik etmiştir.
Halife dönemlerinde ise başta Abbasiler ve Emeviler olmak üzere farklı devletlerin himayesine girmiştir. Daha sonra Anadolu Selçukluları şehri ele geçirmiş bundan sonra da Osmanlı İmparatorluğuna girmiştir. Cumhuriyet Döneminde ise 1923 yılında Diyarbakır’dan ayrılarak il olmuştur.
Siirt’in Coğrafi Yapısı ve İklim Özellikleri
Siirt çevresinde yer alan dağlardan ve sarp kayalıklardan kaynaklı Karasal iklimi yaşayan bir şehirdir. Bu sebeple yazları sıcak ve kural kışları ise sert geçirmektedir. Karasal iklime uygun olarak şehirde buğday, zeytin, mısır, mercimek, incir ve ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tarım ve hayvancılığa bağlı olarak para kazanan şehirde arı yetiştiriciliği de önemli bir iş koludur.
Siirt Kültürü
Siirt’in etnik yapısının büyük kısmını Kürtler oluşturmaktadır. Bununla beraber şehirde Araplar da yaşamaktadır. Az sayıda olsa da Türklerin bulunduğu bu şehrimizde doğu kültürü hakimdir. Bu kültürün etkileri halk oyunlarına da yansımıştır. Siirt’in en bilinen yöresel oyunları Şeyhani, Botani, Girani ve Mirani oyunlarıdır.
Siirt’te Gezilecek Yerler
Siirt doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bir şehirdir. Sizler de Siirt’e gittiğiniz görmeniz gereken yerler bulunmaktadır. Bunlar;
- Botan Vadisi
- Tillo Kale
- Ulu Camii
- Rasıl Hacar
- Delikli Taş
- Finik Kalesi
Siirt’in Neyi Meşhur?
Doğu mutfağının etkilerinin görüldüğü Siirt’te yöresel tatlar da bulunmaktadır. Bu tatlar arasında öne çıkanlar şu şekildedir;
- Büryan Kebabı
- Kitel Köfte
- Perde Pilavı
- Aside
- Maklube
- Mumbar Dolması