Sivas, tarih boyunca önemli bir yönetim merkezi olmuştur. Hititler döneminde stratejik bir kale olarak kullanılmış, Kadı Burhâneddin, Danişment ve Eretna Beylikleri'nin başkenti olmuş, Selçuklu Devleti'nin Darü’l A’la'sı olarak görev yapmış ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyalet merkezi olmuştur. Ayrıca Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas, Anadolu'nun birlik ve dirlik yurdu olarak hafızalarda yer edinmiştir.

Sivas'ın tarihi önemi, özellikle Sivas Kongresi ile zirveye ulaşır. 108 gün boyunca Millî Mücadelemizin başkentliğini üstlenen şehir, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ev sahipliği yapmıştır. Sivas Kongresi, tüm halkı kapsayan ilk örgütsel faaliyeti gerçekleştirerek adeta milli bir meclis işlevi görmüştür.

Sivas, tarihi ve kültürel mirası ile de büyülemektedir. UNESCO tarafından 1987 yılında "Dünya Kültür Mirası" listesine alınan şehir meydanı, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini bir araya getirirken, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Hz. Mevlana'nın da tedavi gördüğü önemli bir yapıdır. Şehirde ayrıca dünyanın en büyük Hitit tapınaklarına sahip olan ve Hititlerle Mısırlıların ünlü Kadeş Antlaşmasının metne döküldüğü Sarissa antik kenti gibi büyüleyici eserler bulunmaktadır.

Sonuç olarak, Sivas'ın tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik özellikleri şehri önemli kılan faktörlerdir. Bu nedenle, Sivas Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.