Sonbahar yaprakların dökülmeye başladığı, havanın bir sıcak bir soğuk olduğu, yağmurların arttığı, kışın habercisi olan bir geçiş mevsimidir. Bu mevsim de havanın değişken hali, insanların uyum sağlamakta zorlanmasıyla birlikte daha çok grip ve nezle ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bağışıklığımız da bu durumdan oldukça etkilenebilmektedir. Peki bu mevsimde beslenmemize dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?
· Besin çeşitliliğine bu mevsimde önem taşımaktadır. Öğünlerinizde tabağınızı dört eşit parçaya bölün, et, tavuk, balık, yumurta, peynir gibi protein içeren bir bölüm, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, tam buğdaylı makarna gibi tahıl grubundan bir bölüm, mevsim sebzelerinden oluşan bir bölüm ve son olarak süt, yoğurt, kefir gibi süt ve süt ürünlerinden oluşan bir bölüm tabağınızda yer alsın.
· Farklı renklerde beslenmeye özen gösterin. Mevsimin değişmesiyle birlikte meyve sebzeler de değişmektedir tabağınızda farklı renklere yer verin.
· Sağlıklı pişirme teknikleri olarak önerdiğimiz haşlama, buharda pişirme, fırında pişirme ve ızgara yöntemlerini tercih edin. Kızartma, kavurma gibi kanserojen bileşiklerin oluşmasına yol açan pişirme tekniklerinden uzak durun.
· Bu mevsimde bağışıklık sistemi zayıflamaktadır ve hastalıklar daha sık gözlenmektedir. Bununla başa çıkabilmek için antioksidan olarak görev yapan A,E,C vitaminlerinden ile çinko, selenyum, magnezyum gibi minerallerle ve omega-3 ve omega-9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir.
A vitamini: Balık, süt, peynir, yumurta, havuç, portakal, şeftali, kabak, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
E vitamini: Zeytinyağı, mısır özü yağı, yağlı tohumlular ve bunlardan elde edilen yağlar , balık, kırmızı et, yumurta, tam tahıllar, kurubaklagillerde bulunur.
C vitamini: Kivi, limon, kuşburnu, mandalina, greyfurt, biber, maydanoz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli gibi besinlerde bulunur.
Çinko: Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, yumurta, fındık, tam tahıllı besinlerde bulunur.
Selenyum: Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, mantar, tam tahıllılar selenyumun en iyi kaynaklarıdır.
Magnezyum: Kurubaklagiller, ıspanak, marul, soğan, kereviz, domates, muz, portakal, üzüm, fındık, ceviz ve kabak çekirdeği gibi besinler magnezyumun önemli kaynaklarıdır.
Omega 3: Sardalye, somon, ringa, uskumru, tuna balığı, keten tohumu, ceviz, chia tohumu gibi besinlerde bulunur.
Diyetisyen Rabia Yücel