Mevcut veriler kapsamında ilimizde 2024 yılı ilk 6 ayında konut satışları nasıl geçmiş?

2024 İlk Yarısında Eskişehir Konut Piyasası

2023-2024 Haziran ayında satılan toplam konut sayılarını karşılaştırdığımızda: 2024 yılının ilk 6 ayında konut satışlarının %-15,10 oranında düştüğünü görüyoruz.

İpotekli ve II. el peşin konut satışlarında düşüşler olurken peşin satılan sıfır konut sayısında %28,75 oranında artış olması dikkat çekiyor.

2024 İlk Yarısında Eskişehir Konut Piyasası 1

Piyasalar açısından olumlu bir gösterge ve çarklar dönüyor. Sıfır konutlara ilginin arttığını söyleyebiliriz.

2024 İlk Yarısında Eskişehir Konut Piyasası 2

2024 yılı ilk yarısında sıfır konutların tercih edilme oranı %28,57 olarak gerçekleşmesi II. el konut satın alma tercihlerine düşüş olarak etki etmektedir.

2024 Yılı Ilk Üç Ayında Konut Alım Tercihleri

2024 yılı ilk üç ayında konut alım tercihleri.

Konut piyasasında kriz var mı?

Görüştüğüm birçok emlak danışmanı piyasaların durgun ve kriz olduğunu söylese de ben kriz olduğunu düşünmüyorum. Açıklanan konut satış sayılarına bakıp “kriz var” diyebileceğimiz sihirli bir rakam bulunmamaktadır. Konut piyasaları ekonomi kararları kapsamında olması gerektiği gibi hareket ediyor diyebilirim.

Ancak konut fiyatları ile konut kredisi faiz oranlarının yüksek, hane gelirlerinin ise istenilen oranlarda artmaması nedeniyle bugün toplumun büyük bir kesiminin konuta ulaşımı zorlaşmıştır. Konuta ulaşımının zorlaşmasını kriz olarak yorumlayabiliriz.

Satılık konut piyasasında fiyatların durgunlaştığı ve kısmi olarak düşüşler yaşandığını görebiliyoruz. 

Kiralık konut piyasası.

Memurların tayin, üniversite öğrencilerinin kayıt için ilimize gelmesi ile kiralık konut piyasalarında hareketlenme olacaktır. Meydana gelecek talep artışının kiralık konutlara fiyat artışı olarak yansıyacağını değerlendiriyorum. Piyasaları incelediğimizde; oturulabilir kiralık konut değerlerinin 7.000-50.000 TL aralığında olduğu görülmektedir.

Kiralık konut piyasasında fiyat artışının devam ettiğini görebiliyoruz.

**

Emlak işletmelerine uygulanan idari para cezalarında ciddi artışlar var.

Emlak işletmeleri tarafından verilen konut ilanları her ay Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmekte ve yapılan incelemeler sonucu aşırı fiyat yükselten, taşınmaz ticareti yetki belgesi olmadan ilan veren işletmelere yüksek oranda idari para cezaları kesilmeye başlanmıştır.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile; 13.05.2024 tarihine kadar gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmelere deneyim şartı aranmaksızın 31.12.2024 tarihine kadar başvurmaları halinde taşınmaz ticareti yetki belgesi verilecektir.

İlimizde taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunan işletme sayısı 865. İlan sitelerinden tespit edebildiğim yaklaşık 170 işletmenin taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmamaktadır. Hatta bazı işletmelerin başka işletmelere ait taşınmaz ticareti yetki belgesi numarası kullandığı ve belgesi iptal edilen bazı işletmelerin ise ilan vermeye devam ettiği görülmektedir.

İdari para cezalarından etkilenmemeniz için taşınmaz ticareti yetki belgesi almanız ve konut satışına aracılık işlemleriniz için mülk sahipleri ile yetki sözleşmesi yapmanızı önerebilirim.  

---