Henüz TUİK tarafından Ekim ayı satılan konut sayısı ile TCMB Eylül ayı konut fiyat endeksi açıklanmadı.
Açık kaynaklardan temin ettiğim ve elimde bulunan verilerden Ekim ayı konut piyasasının nasıl geçtiğini görebiliyoruz.
Konut piyasalarının nereden nereye geldiğini görebilmemiz için önce 2019-2023 yılı arası Eskişehir konut m2/TL fiyatlarının durumuna bakmamız gerekir.
Verilere baktığımızda 2019 Eylül-2021 Eylül ayı arası ufak ufak yükselme sinyallerini vermiş. Ekonomide yaşanan enflasyona bağlı nedenlerden dolayı 2021 Aralık ayından itibaren konut fiyatları sert bir tepki gösterip devamlı bir şekilde yükseldiğini görüyoruz.
2019 Eylül-2021 Eylül ayı arası içinde konut alanların bugün için birikimlerini koruduğunu söyleyebilirim.
Zirve göründü.
Ancak 2023 Ekim ayı m2/TL birim fiyatının Eylül ayından düşük gelmesi gelecek için umut vadediyor. Eğer düşüş eğilimi veya yatay seyir durumu devam ederse 2023 yılı Eylül ayını konut fiyatlarının en tepe noktası olarak kabul edebileceğiz.
Burada beni tedirgin edecek olan gelişme 01 Kasım’da yürürlüğe giren ilan doğrulama sistemi. 01 Kasım itibariyle ilan sayılarında yaşanacak muhtemel düşüşler nedeniyle doğru piyasa verilerine ulaşmamızı engelleyebilir düşüncesindeyim. Bu değişimin en fazla 2-3 ay sürebileceği kanaatindeyim. Etkisini takip edip göreceğiz.
Satılık konut piyasası.
Konut fiyatlarında genel olarak doğru değer tespiti yapılmaması gibi nedenlerden dolayı tekil olarak fiyat kararsızlıkları devam ediyor ve bu nedenle önümüzdeki günlerde dalgalı fiyat değişimlerinin iniş yönünde olabileceğini düşünüyorum. Ancak sert inişler olacağını düşünmüyorum.
Bölgesel olarak temin ettiğim veriler kapsamında bazı bölgelerde Ekim ayı konut fiyat endeksi yukarıdaki şekilde oluşmuştur.
Diğer bölgelere ait Ekim ayı m2/TL birim fiyatları yayımlanmadığından paylaşamıyorum. Veriler geldiğinde Whatsapp kanalımda paylaşacağım.
Kiralık piyasası ne durumda?
Kiralama piyasaları memur tayinleri ve okulların açılması gibi zamanlarda talep artışına bağlı olarak yükseliş, talep azlığı nedeniyle de yatay seyir veya indirimler olduğunu görebiliyoruz.
Kiralık piyasasında en tepe noktası olarak 107 m2/TL fiyatını gördük. Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle merkezi ısıtma sistemine sahip konutların kira değerlerinde düşüşler var. Ancak bu değerler talep boyutunda oluşacak değişimlere bağlı olarak her zaman inişler çıkışlar gösterebilir. Kiralamalar için zamanlama planlanması yapılmasını önerebilirim.
Uzun süre satılamayan konutların kiralık piyasasına girmesiyle artan kiralık konut sayısından dolayı piyasada rekabet oluşmuş durumda. Konut kiralamak isteyen kişiler için ilan sitelerinde çok fazla seçenek mevcut. Kiralık konutların ilanda kalma süresi ortalama 40-60 gün arasında değişiyor. Mevcut verilere baktığımızda kiralama piyasası önümüzdeki yıl Mart ayına kadar durgun geçebilir diyebilirim.
Bazı bölgelerimizde kiralama piyasası.
***
(Yukarıdaki yorum ve düşüncelerim kişisel görüşlerim olup, bu bilgilerin kullanılmasından dolayı meydana gelebilecek zararlardan sorumlu olmadığımı beyan ediyorum.)
Eskişehir konut piyasasına ilişkin anlık paylaşımlarımı Whatsapp kanalımdan https://whatsapp.com/channel/0029VaARymjIiRosFc0KKH1S takip edebilirsiniz.